Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

PTR - reverzní záznam

Reverzní záznam, neboli PTR (Pointer Record) je v praxi přesným opakem A záznamu v DNS zóně. Zatímco A záznam určuje pomocí IP adresy pro danou doménu jednoznačně server, na kterém běží nějaká služba, dotaz na PTR se ptá tohoto cílového serveru, která doména na dané IP odpovídá. Nejčastěji se toto ověřování provádí u poštovních služeb, ale není to pravidlem.

Podmínky použití a nastavení

Jedna IP adresa může mít pouze jeden PTR záznam - typicky název serveru. Pro každou doménu, kde vyžadujete PTR záznam, potřebujete tedy kromě hostingu také vlastní IP.

Zatímco A záznam je zanesen v DNS záznamu na jmenných serverech domény, za PTR zodpovídá provozovatel cílového serveru, respektive správce připojení tohoto serveru k Internetu, který mu přiděluje konkrétní IP.

Pokud tedy provozujete hosting na našich serverech nebo u nás máte vlastní VPS, můžete o nastavení PTR požádat prostřednictvím Autorizovaného požadavku.

Jestliže však hosting některé služby máte na serverech mimo naši správu, je třeba požádat o vloženi PTR záznamu provozovatele těchto serverů či správce jejich připojení.

Význam reverzního záznamu

Důvodem užívání reverzních záznamů je primárně autorizace, nejčastěji v rámci e-mailové komunikace. Některé poštovní servery porovnávají odesílatele mimo jiné podle reverzního záznamu IP adresy, ze které jsou zprávy posílány. Mail servery přijímající poštu sledují, jestli záznamy souhlasí, tedy zda doménové jméno míří na IP adresu, ze které zase reverzní záznam vrací zpět stejnou doménu. Je to základní ochrana proti spamu, majitel domény tím dokazuje, že má pod kontrolou záznamy v obou směrech a nejde jen o napadený stroj, který pouze rozesílá nevyžádanou poštu. V současnosti, kdy mnoho uživatelů sdílí jeden odesílací server, jde však o celkem okrajovou záležitost a pro identifikaci spamu se užívají jiné metody. PTR záznam však stále mohou využívat k ověřování jiné internetové aplikace.

Podrobnější informace naleznete například na Wikipedii v článku https://cs.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System