Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Zásady bezpečného e-mailu

Díky výraznému růstu počtu útoků na e-mailové schránky je třeba věnovat bezpečnosti vašeho e-mailu zvýšenou pozornost. Váš e-mail je vaší online indetitou, která může být snadno zneužita k rozesílání SPAMu nebo dokonce k páchání trestné činnnosti. Aby byla tato rizika minimalizována, je třeba dodržovat níže uvedené zásady bezpečného e-mailu, které patří mezi ty zcela nejzásadnější.

1. Silné heslo je základ bezpečnosti

Nepodceňujte sílu hesla a jeho pravidelnou změnu. Ve většíně případů k zneužití e-mailu dochází prolomením hesla díky jeho jednoduchosti. Pokud si nejste jisti, jak takové bezpečné heslo vytvořit, doporučujeme si přečíst návod Bezpečné heslo k e-mailové schránce

2. Používejte dvoufaktorovou autentizaci a omezte přístup z aplikací třetích stran

Webové rozhraní ZONER Webmail nabízí obojí. Dvoufaktorovou autentizaci, a také možnost omezit přístup přes IMAP, POP3 a SMTP protokol. Pokud už z nějakého důvodu potřebujete poštu administrovat přes poštovního klienta jako je např. Outlook, Thundebird apod., používejte jejich aktuální verze a výhradně jen šifrované spojení.

3. Zabezpečte si e-mail proti jeho falšování

Velkým problémem e-mailu je fakt, že kdokoliv snadno může podvhrnout adresu odesílatele. SPAMer tedy směle jako odesílatele uvede váš e-mail. Tomuto je třeba zabránít a využít bezpečnostní mechanismy jako je SPF, DKIM a DMARC, které pomáhají ověřit pravost odesílatele. Od roku 2016 aktivujeme u nově zřízených služeb SPF a DKIM automaticky. Kontrolu nastavení provedete přes zákaznickou administraci nebo v samotném webmailu.

4. Neklikejte na odkazy a neotvírejte přílohy od neznámých odesílatelů

V e-mailu se vám mohou často objevovat podvodné e-maily, které budou obsahovat phishing, ransomware a jiné typy malwaru. Ty vás mohou značně poškodit. Důrazně proto doporučujeme neklikat na odkazy a neotvírat přílohy od neznámých odesílatelů. Rozhodně ne, bez předchozího prověření pomocí antivirových či anti-malwarových nástrojů.

5. Použivejte více e-mailových adres

Jednu e-mailovou adresu můžete používat jako osobní a další pro registraci do internetových služeb. Takto cíleně nasměrujete přísun reklamních sdělení jen do jedné schránky. Dále tímto diverzifikujete riziko, že pokud útočník prolomí jedno z vašich hesel, nebude mít přístup ke všem informacím najednou.

6. Neposílejte e-mailem hesla ani údaje k platební kartě

Jedno z nejzákladnějších pravidel. Bohužel se stále najde spousta uživatelů, kteří ho nedodržují. Pokud už potřebujete poslat heslo či jiné citlivé údaje, využijte k tomu bezpečnější komunikační kanály jako je SMS nebo WhatsApp.

7. Pomáhejte v boji proti SPAMerům

Jakýkoliv nevyžádaný mail, který by nebyl zachycen naší kontrolou, nám reportujte do naší SPAMlaboratoře. Pomůžete tím k zdokonalení našeho antispamového systému i dalším uživatelům, kterým se již nedoručí.