Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Co je Mozilla Thunderbird

Podporované formáty pošty

Thunderbird podporuje standardní formáty nakládaní se zprávami ve schránce - IMAP4 a POP3 (Internet Message Access Protocol a Post Office Protocol) - a to jak nešifrovanou, tak šifrovanou komunikací se servery. Totéž platí pro systém odesílání zprav SMTP (Simple Mail Transfer Protocol.)

Po instalaci doplňku LookOut z adresy https://addons.thunderbird.net/cs/thunderbird/addon/lookout-fix-version/ je schopen zpracovávat také soubory winmail.dat, produkované některými poštovními klienty společnosti Microsoft.

Nastavení poštovních serverů Zoner

V následujícím návodu si ukážeme, jak správně nastavit poštovního klienta Mozilla Thunderbird. Pro ilustraci nastavení budeme využívat verzi Mozilla Thunderbird 78

Po instalaci aplikace ji spusťe a buďto v úvodním okně, nebo později v menu (tři vodorovné čárky v pravém horním rohu) zvolte možnost Přidat existující poštovní účet.

Novy ucet

Existujici ucet

Vložte své jméno, případně jiný název takového účtu, přidejte plnou e-mailovou adresu a heslo schránky. Dále zvolte možnost Nastavit ručně (M)

Nastavit rucne

Protokol IMAP

  • Název serveru je imap.zoner.com
  • Používaný port je 993
  • SSL nastavení je SSL/TLS (v případě, že zvolíte Žádné, je použitý port 143)
  • Autentizace je Šifrované heslo
  • Uživatelské jméno je plná e-mailová adresa - v příkladu jan.novak@nazev-domeny.cz

Protokol POP3

  • Server je pop3.zoner.com
  • SSL nastavení je SSL/TLS
  • Port je 995 (v případě, že zvolíte žádné, port nastavte na 110)
  • Autentizace je Šifrované heslo
  • Uživatelské jméno je plná e-mailová adresa, tedy nyní jan.novak@nazev-domeny.cz

Nyní doporučujeme přejít do rozšířeného nastavení a zde zvolit možnost Ponechat zprávy na serveru. Po otestování lze tuto možnost zrušit.

Protokol odchozi pošty SMTP

  • Server je smtp.zoner.com
  • Port je 465 pro šifrování SSL/TLS, nebo 587 pro STARTTLS (jetliže zvolíte žádné, je port 25)
  • Autentizace je Šifrované heslo
  • Uživatelské jméno je opět plná e-mailová adresa, pro příklad jan.novak@nazev-domeny.cz

Zvolte možnost Znovu otestovat - jestliže test projde, klikněte na tlačítko Hotovo

Účet se přidá v levém menu a vy můžete načíst poštu ze serveru kliknutím na položku Doručená pošta v levém menu - přehledu účtů.

Dokoncit nastaveni


Specifika protokolu POP3 a IMAP

Protokol POP3 (Post Office Protocol verze 3) předpokládá, že celou svou poštu nejprve stáhnete na své zařízení (počítač) a tam s ní budete pracovat nezávisle na poštovním serveru. Stahuje pouze zpraávy ze složky Příchozí pošta, ostatní ignoruje. Po změněn nastaveni poštovního klienta může zpravy nadále ponechat na serveru, třebas jen po určitou dobu. Obvykleje však je třeba mazat je přímo na serveru, například přes webové rozhraní nebo jiný klient s protokolem IMAP. Tato praxe vychází z historických modelů uchovávání elektronické pošty.

Protokol IMAP4 (Internet Message Access Protocol verze 4) pracuje se zprávami přímo na serveru a podle nastavení klienta buďto stahuje jenom hlavičky zpráv, které dočítá až po otevření. Zprávy smazané v klientu zároveň maže na serveru. To je důležité si uvědomovat v okamžiku, kdy k účtu přistupujete z více zařízení nebo schránku s někým sdílíte. Zároveň tento protokol dokáže načítat take uživateli vytvořené podsložky a jejich obsah. Při vhodném nastavení klienta umí ukládat na server i odesílanou poštu. Tyto funkce prosím konzultujte s nápovědou Thunderbird.


Nešifrované odesílání pošty přes SMTP

Někteří poskytovatelé připojení k Internetu blokují port 25 pro odesílání pošty přes cizí servery. Řešením takového stavu je buď používat jejich server, nebo odesílat poštu přes šifrované spojeni.