Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

SSL certifikáty

S postupným rozšiřováním sítě Internet se objevovaly stále větší požadavky na zabezpečení přenášených dat. Proto byl firmou Netscape v roce 1996 vyvinut protokol SSL (Secure Socket Layer). Protokol SSL je otevřený a využívat ho může kdokoli pro soukromé i komerční účely. V současnosti je to jedna z nejpoužívanějších metod pro zabezpečení datových přenosů v rámci Internetu.

SSL zabezpečuje přenos dat mezi serverem a klientem (uživatelovým prohlížečem). Zajišťuje šifrování přenášených informací a autentizaci obou komunikujících stran pomocí digitálních certifikátů. Technologie SSL není nijak omezena pouze na protokol HTTP, lze ji využít i pro bezpečné připojení k FTP, NNTP či k poštovním službám přes protokol SMTP, POP3, IMAP4 a řadu dalších.

To, že jsme k webové stránce připojeni pomocí zabezpečení SSL, obvykle poznáme podle adresy stránky, která obsahuje navíc písmeno „s“ - např. https://www.zoner.com. Zabezpečení přenosu bývá indikováno podbarvením adresního řádku a ikonkou zámku ve stavovém nebo adresním řádku prohlížeče. Pokud klikneme na ikonku nebo na začátek webové adresy, zobrazí se informace o použitém certifikátu, jeho vydavateli a platnosti (záleží na typu a verzi webového prohlížeče).

Další zajimavosti ohledně SSL certifikátů neleznete na  našem blogu https://blog.sslmarket.cz/