Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Přesun WordPressu na novou doménu

V tomto návodě si ukážeme jak snadno a rychle přesunout Váš WordPress z jedné domény na druhou.  Přesun můžete provést manuálně nebo pomocí doplňku Duplicator, který za Vás odvede většinu práce.

Před samotným přesunem WordPressu doporučujeme zkontrolovat následující:

  1. Ve správě WordPressu zdrojové domény musí byt aktivní doplněk Duplicator - Pokud doplněk aktivní nemáte, návod pro instalaci naleznete v 1. kroku.
  2. Na cílové doméně musí být aktivní hosting včetně databáze.
  3. U obou hostingů (zdrojová a cílová doména) překontrolujte parametr PHP Max Execution Time, který doporučujeme po dobu přesunu nastavit na 300 sec. Případné navýšení tohoto parametru u našich služeb Vám na vyžádání přes autorizovaný požadavek rádi zajistíme.

1. krok - Instalace doplňku Duplicator

1. Přihlašte se do správy svého WordPressu a v levém menu klikněte na záložku Pluginy --> Instalace pluginů

2. Do vyhledávacího pole vložte název "duplicator" pro vyhledání stejnojmenného pluginu. Následně stačí kliknout na Instalovat.

3. Aktivujete Duplicator kliknutím na tlačítko Aktivovat

2. krok - Export balíčku WordPressu zdrojové domény

1. V levém menu zvolte položku Duplicator a v pravém horním rohu klikněte na tlačítko Vytvořit nový.

2. Příprava balíčku - Nyní si můžete ale nemusíte přejmenovat název balíčku, ostatní dostupná pole (Úložiště, Archiv, Instalátor) doporučujeme nechat netknutá. Pokračujte na tlačítko "Další"

3. Prověření systému - Nyní stačí vyčkat na dokončení scanu. Pokud dojde k nějakému problému, zobrazí se u dané položky "Upozornění". 

Pozornost věnujte zejména proměnné PHP Max Execution Time. Doporučujeme kontaktovat současného poskytovatele hostingu, aby navýšil hodnoty Max Execution Time a Memory Limit, alespoň na dobu migrace, nad rámec dané hostingové varianty (v opačném případě by nemusel být přenos dat úspěšný). Ostatní chybová hlášení, jako např. PHP Open Base Dir,můžete ignorovat.

4. Pokud je vše v pořádku stačí odškrtnout pole "Ano. Pokračovat v procesu sestavení!" a kliknout na tlačítko "Sestavení".

5. Sestavení balíčku - Pokud se proces tvorby balíčku korektně dokončí (upozorňujeme, že může trvat několik minut), můžete oba soubory stáhnout do vašeho PC.

3. Krok - Import balíčku na cílovou doménu

Na doméně, kam si přejete přenést prezentaci, je zapotřebí mít aktivní hosting, viz. nabídka Linuxových variant. Využít můžete přímo variantu WordPress, jejíž součástí je již předvytvořená databáze a nainstalovaný webový certifikát. Nicméně, před nahráním a instalací balíčku, je žádoucí nejprve smazat veškeré soubory z kořenového adresáře (zejména se ujistěte, že je odstraněn soubor wp-config.php, který by dalšímu průběhu bránil). Pokud máte hostingový program již aktivní, pokračujte dle níže uvedeného postupu.

1. Připojte se na FTP domény a nahrajte do kořenového adresáře "public_html" oba stažené soubory. Po dokončení přenosu zadejte v prohlížeči název vaší domény a hned za název připište "installer.php"

Příklad: nazevdomeny.cz/installer.php

2.Pokud jste vše zadali správně, budete přesměrování na průvodce obnovení WP. 

V tomto kroku je zapotřebí napojit WordPress na novou MySQL databázi, k čemuž je třeba vyplnit požadovaná údaje: 

  • Action - vyberte možnost "Empty Database"
  • Host -  adresa DB serveru
  • Database - název databáze
  • User - přihlašovací jméno
  • Password - heslo k databázi

Následně stiskněte tlačítko "Validate"

3. Validace -  V tomto kroku instalátor zkontroluje zdali je na cílové doméně vše připraveno, zdali jsou data v pořádku a zdali se připojí k zadané databázi. Pokud ano, pole u Validation se označí jako "Pass" nebo "Notice". Pokud je nějaký z údajů špatně zadán, databáze se označí jako "Fail" a je třeba znovu rozkliknout záložku "Setup" a údaje opravit a spustit proces validace znovu.

Je-li validace úspěšná, zaklikněte souhlas s podmínkami užití a klikněte "Next".

4. Aktualizace - V tomto kroku můžete zkontrolovat údaje jako je databáze a cesta k adresáři kam se budou data z Vašeho archivu instalovat. Po kontrole klikněte "OK".

5. Instalace a ukončení - Instalátor následně zpracuje a nainstaluje data z Vašeho archivu. Pokud bude vše v pořádku, přihlaste se do nově importovaného WordPressu a smažte instalační soubory. Následně odstraňte i zip archiv na FTP.

6. Kontrola - Nyní zbývá otestovat funkčnost stránek, zkontrolovat jejich obsah a znovu uložit trvalé odkazy atp. Gratulujeme, právě jste přenesli Váš Wordpress na novou doménu.