Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

PGP šifrování - Mailvelope

Pokud pro emailovou komunikaci využíváte, či chcete využívat PGP šifrování, prostředí Webmailu, ke kterému přistupujete skrze prohlížeč na svém počítači je možné o tento nástroj rozšířit s pomocí pluginu Mailvelope, který je možné nainstalovat v prohlížečích Firefox, Chrome a Edge.

Instalace pluginu

Plugin Mailvelope můžete pro jednotlivé prohlížeče nainstalovat na následujících odkazech:

 logo-firefox.png Mozilla Firefox
 logo-chrome.png Google Chrome 
 logo-edge.png Microsoft Edge

Aktivace

1) Přihlašte se do prostředí Webmailu -> Nastavení -> Vlastnosti -> Šifrování -> Použít hlavní klíčenku Mailvelope

2) Otevřte správu Mailvelope pluginu ve Vašem prohlížeči (ikona mailvelope_logo.PNG v horní liště) -> Přehled/Volby -> Authorized Domains -> Přidat novou položku a vyplňte viz. níže (nezapomeňte zatrhnout posuvník API viz. obrázek):

mailvelope_authorized_domains.PNG

3) V horním menu pluginu Mailvelope klikněte na Správa klíčů, kde můžete buďto provést import již vytvořeného páru PGP klíčů, který již používáte (také import veřejných klíčů kontaktů, se kterými budete komunikovat), nebo si zde můžete vytvořit úplně nový pár klíčů.

4) Po vytvoření, nebo importu již existujícího páru PGP klíčů bude na příslušnou emailovou adresu odeslána zašifrovaná zpráva, která obsahuje odkaz, na který je z důvodu ověření nutné kliknout. Tuto zprávu si otevřete v prostředí Webmailu, kde při kliknutí na zašifrovanou zprávu budete vyskakovacím oknem vyžádáni k zadání hesla této sady klíčů (heslo, které jste uvedli při vytváření páru klíčů). Po vyplnění hesla a potvrzení bude zpráva dešifrována a můžete Vaši schránku ověřit kliknutím na odkaz.


Odesílání a čtení šifrovaných zpráv

Pro odeslání šifrované zprávy z Webmailu jednoduše zaklikněte tlačítko "Šifrovat", které se Vám při psaní zobrazí v horní liště viz. obrázek níže. Tlačítkem pod textovým polem je také možné vložit přílohu, která bude také zašifrována. S procesem čtení šifrovaných zpráv jste se již obeznámili v kroku verifikace Vaší emailové adresy, kdy při otevření šifrované zprávy budete vyžádání k zadání hesla Vašeho páru klíčů a zpráva bude následně dešifrována.