Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Co je to FTP klient a jak jej použít?

  • FTP (File transport protocol) - Protokol používaný pro přenos souborů vaší prezentace na diskový prostor u poskytovatele hostingových služeb, ze kterého budou vaše stránky prezentovány.
  • FTP prostor - diskový prostor vyhrazený na serveru pro vaši prezentaci.

Pro práci s FTP je třeba mít nějaký program - ať už je to váš browser, či nějaký ze speciálních FTP klientů bez kterého se stejně pro plnohodnotný FTP přístup neobejdete. FTP klient vám umožní (i hromadné) operace se soubory a adresáři, jako jsou např. kopírování, mazání, editace, přejmenování, uploadování dat na server a jejich download ze serveru na váš počítač. V FTP klientovi je třeba nadefinovat přístup ke vzdálenému serveru.

Obvyklé způsoby práce s FTP:

  • Pomocí FTP klienta - programu ve vašem počítači.
  • Pomocí webového rozhraní - v případě, že je váš webhoster poskytuje.

Webové rozhraní však, narozdíl od FTP klienta, zpravidla mívá omezené možnosti operací. FTP klient vám umožní (i hromadné) operace se soubory a adresáři, jako jsou např. kopírování, mazání, editace, přejmenování, nahrávání dat na server a jejich stahování ze serveru na váš počítač. Je proto výhodnější věnovat krátký čas nadefinování připojení FTP klienta.

Základní údaje nutné pro přístup k FTP:

  • Název FTP serveru - obvykle ve tvaru: ftp.nazev-domeny.cz
  • Uživatele
  • Přístupové heslo

Vhodné je též "Použít pasivní režim přenosu (jako WWW browser)". Tato volbu je možno nastavit ve většině FTP klientů buďto přímo při definování spojení nebo někde v nastavení klienta. Pokud tuto volbu nebudete mít zatrženu, může se stát, že budete mít problémy při spojení či při přenosu přes některé internetové rozhraní.

V případě, že chcete předejít možným obtížím, doporučujeme si nastavit pasivní režim přenosu u všech FTP připojení. V FTP klientovi Total Commander je tato možnost v nabídce: Konfigurace - Možnosti - FTP - zatrhnout Standardně používat pasivní režim.

Níže je uveden příklad nastavení pasivního režimu přenosu v diskovém manažeru Total Commander, který má zabudovaného FTP klienta.

Příklad nastavení připojení k FTP pomocí klienta Total Commander:

  • Klikněte v menu na položku "Síť" - "FTP - připojit se".
  • Objeví se seznam nastavených připojení k FTP serverům. Pokud ještě žádný nemáte nastavený, klepněte na "Nové připojení..." a nadefinujte přístupové údaje, které jsou uvedeny výše.
  • Pokud si přejete nadefinovat nové připojení, klepněte na "Nové připojení..."
  • Zadejte výše uvedené přístupové údaje a zatrhněte políčko "Použít pasivní režim přenosu (jako WWW prohlížeč)".
  • Klikněte na OK a připojite se.

Po připojení jste připraveni na práci s FTP. Operace se soubory a adresáři je možno zajistit pomocí přetažení myší, klávesovou zkratkou, kliknutím na příslušnou volbu, atd. Každý FTP klient nabízí jiné prostředí a proto je jen na vás, který si vyberete pro pohodlnou práci s FTP.

Pokud se vám nedaří pomocí vašeho klienta připojit k FTP, je nejčastější příčinou tohoto problému blokace spojení ze strany vaše bezpečnostního softwaru například antivirového programu nebo firewallu. V takovém případě je zapotřebí toto spojení na vašem softwaru povolit.

Odkazy na stránky oblíbených FTP klientů