Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Protokol HTTP/2

Protokol HTTP/2 je nástupce protokolu HTTPS, který pomocí SSL/TLS zabezpečuje přenos webových stránek a celkově všech dat mezi prohlížečem návštěvníka a webovým serverem. Protokol HTTPS je založen na zastaralém protokolu HTTP 1.1, který má původ v 90. letech a dnes již technologicky nedostačuje potřebám náročného a moderního webu.

Hlavní výhody protokolu HTTP/2 jsou permanentní zabezpečení a vyšší rychlost. Protokol HTTP/2 je v prohlížečích implementován pouze v šifrované podobě, takže počítá se stálým zabezpečením přenášených dat a jejich ochraně proti odposlechu či změně.

Díky technologické pokročilosti a binárnímu přenosu dat dokáže HTTP/2 mnohonásobně urychlit načítání webových stránek oproti svému předchůdci, který fungoval textově. Už není nutné na web načítat všechny prvky samostatně v mnoha vláknech, ale server pošle prohlížeči data najednou v jednom spojení, a tudíž mnohem rychleji.

Rozdíl v rychlosti načítání stránek s HTTP/2 můžete vyzkoušet na svém počítači například na webu HTTP/2 TECHNOLOGY DEMO.

Využijte výhod HTTP/2 i Vy na svém hostingu! Rychlý a bezpečný protokol HTTP/2 může využít každý zákazník s webhostingem CZECHIA.COM a produktem inPage. Naše servery běžící na systémech Linux i Windows HTTP/2 podporují a potřebný SSL/TLS certifikát Basic DV od nás dostanete ZDARMA.

S vaší webovou aplikací není nutné nic dělat a upravovat; bude s HTTP/2 fungovat bez problému, protože protokol funguje v aplikační vrstvě síťové komunikace TCP/IP a pouze přenáší data (neovlivňuje aplikaci jako např. změny verze PHP).

Více technických informací o protokolu HTTP/2 najdete v článku na Root.cz.