Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

2FA - Dvoufaktorové ověření

Dvoufaktorové ověření nabízí přidaný stupeň ochrany přístupu k Vaší emailové schránce. Kromě samotného hesla ke schránce je při přístupu vyžadován také ověřovací klíč, který je zasílán na Vaše mobilní zařízení.

Aktivace

  • Přihlašte se k Vaší emailové schránce v prostředí Webmail a zvolte Nastavení > Dvoufaktorové ověření > Přehled kódů > Přidat

webmail_two_factor_authentication1.PNG

webmail_two_factor_authentication2.png

Mobilní aplikace

Existuje široký výběr ověřovacích aplikací, které slouží za účelem generování ověřovacích kódů, pokud tedy již obdobnou aplikaci využíváte, můžete v přidání dalšího účtu postupovat standardním způsobem pomocí QR kódu.

Níže naleznete postup v případě aplikace GoogleAuthenticator_icon.png Google Authenticator, která je zdarma dostupná pro systém Android i iOS.

Případnými alternativami jsou například:

  • RSA SecurID Authenticate (Android, iOS)
  • Microsoft Authenticator (Android, iOS)
  • Twilio Authy 2-Factor Authentication (Android, iOS)
  • 1Password (Android, iOS)

Google Authenticator

  • Na Vašem mobilním zařízení si zdarma stáhněte aplikaci Google Authenticator, kde zvolte možnost "Naskenovat QR kód" a naskenujte QR kód z obrazovky klienta Webmail (jako je ilustrováno na obrázku výše).

gauthenticator.png

webmail_two_factor_authentication3.jpg

  • Ihned po naskenování QR kódu se v mobilní aplikaci zobrazí číselný klíč, který opište do příslušného pole s názvem "Vložte klíč..." pod QR kódem v prostředí Webmailu a stiskněte tlačítko Pokračovat, čímž se dvoufaktorové ověření aktivuje.
  • Při budoucím pokusu o přihlášení k této schránce budete po zadání přihlašovacího jména a hesla vyzvání k zadání klíče viz. obrázek níže. Po otevření aplikace Google Authenticator ihned uvidíte číselný klíč, který se v krátkých intervalech bude měnit. Klíč je potřeba do přihlašovací obrazovky Webmailu vložit a potvrdit dříve, než se klíč změní na nový. Pokud vše proběhne v pořádku, budete úspěšně přihlášeni k Vaší emailové schránce.

webmail_two_factor_authentication3.PNG

Přidání důvěryhodného zařízení

  • Na této obrazovce můžete také posuvníkem "Na tomto zařízení již kód nepožadovat" umožnit zapamatování zařízení, ze kterého se nyní přihlašujete. Při příštím příhlášení z tohoto zařízení již nebude požadován číselný klíč z autentikační aplikace a postačí pouze přilašovací jméno a heslo.

Deaktivace dvoufaktorového ověření

  • Deaktivaci dvoufaktorového ověření provedete v prostředí Webmail, kde zvolíte Nastavení > Dvoufaktorové ověření > Přehled kódů > Smazat

  • V záložce Důvěryhodná zařízení můžete také stejným způsobem odebírat jednotlivá zařízení, která jste při přihlášení označili jako důvěryhodná.