Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Pokud vám do poštovního klienta (ať už samostatné aplikace, nebo do webového rozhraní) dorazí prázdný e-mail s přílohou pojmenovanou "winmail.dat" (či obecně "nazev-souboru.dat") od známého odesilatele (u neznámých prosím zachovejte základní obezřetnost pro neznámé zprávy,) nejde o chybu na vaší ani naší straně. Odesílatel pro odeslání použil nesprávně nastavenou aplikaci Microsoft Outlook v libovolné verzi, a ta potom posílá zprávy ve formátu, který zpětně přečte pouze jiný MS Outlook. Upozorněte jej prosím, že si má odesílání zpráv přepnout na čisté HTML nebo rovnou čistý text. Návod nalezne na stránkách společnosti Microsoft.

Řešení

Potřebujete-li přečíst obsah zprávy nutné a k dispozici není žádný MS Outlook, máte prakticky okamžitě několik možností.

Mozilla Thunderbird

Pro poštovního klienta Mozilla Thunderbird nebo SeaMonkey existuje zásuvný modul LookOut (fix version) a ten vám příslušnou přílohu otevře do čitelné formy.

Windows nebo Android

Uživatelé operačního systému Windows nebo Android s příslušnými právy si mohou nainstalovat aplikaci Winmail.dat Reader a soubor přílohy otevřít v něm. Musíte ovšem v systému mít k dispozici další aplikaci, která umožňuje čtení textového formátu RTF (proprietarni souborový Rich Text Formát, zavedený v minulosti společností Microsoft, nicméně podporovaný prakticky každým editorem, schopným otevřít soubory MS Office.)

Online konvertor

Jako poslední možnost se nabízí online konvertor, který ovšem doporučujeme použít pouze v případě nouze - obsah zprávy zpracovávají servery třetích stran a nemáte vliv na jejich možné uložení jinde. Adresa online dekodéru je https://www.winmaildat.com/

V případě dalších obtíží se neváhejte obrátit na naši zákaznickou podporu.