Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Redakční systém Joomla

Joomla je redakční systém, určený pro kompletní správu webového obsahu (CMS). Obsahuje velké množství zásuvných modulů (pluginů) a jiných dostupných rozšíření (VirtueMart, JoomGallery aj.), podporuje změny vzhledu, blogy, diskusní fóra, hlasování, kalendář, caching, indexaci stránek, RSS, apod.

Domovská stránka projektu se nachází na adrese http://www.joomla.org a tamtéž je také k dispozici demo verze Joomla! (http://demo.joomla.org/). Název joomla je anglický fonetický přepis svahilského slova „jumla“, které znamená „všichni dohromady“ nebo „v celku“. Výslovnost slova Joomla je „džumla“. Joomla disponuje kvalitní základnou vývojářů a přispěvovatelů, je licencována pod GNU GPL a šiřitelná zdarma.

Joomla je založena na skriptovacím jazyce PHP. Požadavkem tedy je, aby se na daném webovém serveru nacházel PHP server ve verzi 4.1.2 a vyšší. K provozu je dále potřeba MySQL databáze.

Návod k instalaci Joomly pomocí jednoduchého nástroje CzechiaApps naleznete zde.

Doporučujeme využít webhostingový program Linux, který nabízí adekvátní prostředí. V případě instalace náročnějších plug-inů či témat doporučujeme variantu Linux Plus.

Další informace o CMS Joomla můžete najít například zde: