Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Protokol Sitemap

Protokol Sitemap vám umožňuje informovat vyhledávače o adresách URL na vašich webových stránkách, jež jsou dostupné pro procházení. Ve své nejjednodušší formě je souborem Sitemap používajícím protokol Sitemap soubor XML, který uvádí adresy URL webu. Protokol může sloužit pro weby jakékoliv velikosti. Protokol rovněž umožňuje správcům webu zahrnout o každé adrese URL doplňující informace (kdy byla naposledy aktualizována, jak často se mění, jak je důležitá ve vztahu k dalším adresám URL na daných stránkách), takže vyhledávače mohou stránky procházet inteligentněji. Tento protokol se využívá jako jeden z nástrojů SEO optimalizace webových stránek. Použití tohoto protokolu však nezaručuje, že vaše stránky budou do vyhledávacích indexů zařazeny.

I když to na první pohled vypadá, že protokol Sitemap přináší samé pozitivní věci a je dobré jej využívat, máme povinnost upozornit také na rizika, která přináší.
Pokud provedete vygenerování souboru ve formátu XML je to jako by jste nabídli klíč k Vašim webovým stránkám. Předáváte tak totiž prostřednictvím tohoto souboru Googlu informace o tom, jaké soubory jsou na serveru umístěny (včetně konfiguračních souborů na databáze MySQL, webconfigů , souborů balíku Microsoft Office apod.

Na našich serverech je zakázáno procházení jednotlivými adresáři. Pokud však uživatel zná přímou URL adresu k těmto souborům a nemáte zobrazování těchto složek či jednotlivých souborů přímo zakázáno (např. pomocí .htaccess), jednoduše si soubory zobrazí. Nevhodné vygenerování XML souboru může způsobit zobrazení souborů, které nejsou určeny veřejnosti!

Google Sitemaps generátor pracuje na principu indexace vnitřní adresářové struktury souborů na webserveru. Proto není vhodný pro indexaci dynamických webových aplikací, aplikací které využívají ModRewrite k přepisování URL, či obecně aplikací kde struktura webu z pohledu prohlížeče neodpovídá adresářové struktuře souborů na serveru.