Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Nastavení localhostu

Tzv. localhost patří mezi základní pracovní nástroje naprosté většiny tvůrců webových stránek. Možnosti úpravy tohoto souboru oceníte, když potřebujete donutit operační systém, aby použil jinou adresu webu, než kterou mu vrátí DNS server. Nejčastější důvodem je např. lazení webu před přechodem na vyšší verzi PHP, zprovoznění hostingu beze změny registrátora a nameserverů, či zablokování přístupu na konkrétní webovou stránku.

Jak editovat soubor hosts?

Nejprve je nutné soubor \hosts vyhledat. Pro jeho otevření doporučujeme použít obyčejný Poznámkový blok (Notepad), na jehož ikonu klikněte pravým tlačítkem myši a v kontextovém menu zvolte »Spustit jako správce«.

V editoru Poznámkového bloku nyní otevřete soubor hosts, jenž se v operačním systému Windows obvykle nachází v adresáři:

c:\windows\system32\drivers\etc\hosts 

(v systému MAC naleznete soubor hosts v /private/etc/hosts, u Linuxu je pak defaultně uložen v adresáři /etc/hosts)

Zcela dolů doplňte řádek s názvem domény a IP adresou, obdobně jako na obrázku níže. V neposlední řadě nezapomeňte soubor uložit.

IP ADRESA VAŠÍ PREZENTACE  nazev-domeny.cz

Pro kontrolu lze využít příkazového řádku pomocí příkazu »ping nazev-domeny.cz«

 


Po úpravě je pak mnohdy potřeba pročistit tzv.  DNS cache internetového prohlížeče. Postačí načíst požadovanou stránku pomocí ctrl+F5, případně promažte mezipaměť přímo v nastavení.

Může se stát, že se ani poté nebude změna projevovat. V tomto případě musíte počítač buďto restartovat, aby se vyprázdnila vyrovnávací paměť pro DNS dotazy, nebo do příkazového řádku zadat příkaz »ipconfig /flushdns« a potvrdit klávesou[Enter].

Brání-li operační systém v editaci souboru hosts (může blokovat např. antivirový program), zkopírujte si soubor po čas úprav např. na plochu, upravte jej a poté zkopírujte zpět do původního adresáře.

Upozornění

Po překlopení DNS zóny, či dokončování úprav, nezapomeňte řádek z hosts smazat.