Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Jak si ověřit podporu HTTP/2 na serveru

Protokol HTTP/2 (dříve SPDY) nahrazuje starý protokol HTTP 1.1 pro prohlížení webových stránek. Je výrazně rychlejší, spojení se serverem probíhá efektivněji a komunikace s prohlížečem je plně šifrovaná. Protokol je stále ve fázi svého rozvoje, což znamená, že ho nepodporují všechny webové servery. Tento článek nápovědy byl vytvořen proto, abyste mohli zkontrolovat podporu HTTP/2 na webovém serveru.

Kontrola HTTP/2 v Chrome a Firefoxu

Oba zmíněné prohlížeče umožňují zobrazení detailních informaci v rozšířených možnostech pro vývojáře. Do konzole prohlížeče se dostanete v obou prohlížečích přes tlačítko F12. Nezapomeňte, že pokud v konzoli nevidíte informace o otevřené stránce, je potřeba ji načíst znovu (F5).

V Chrome jděte do záložky Network a najděte si záhlaví sloupců se zobrazenými informacemi. Nyní je třeba kliknout na záhlaví sloupců a přidat možnost Protocol.

Zobrazení Protocol v konzoli Chrome

Zobrazení sloupce Protocol v konzoli Chrome

Pak konzoli obnovte (F5) a na jednotlivých řádcích vidíte otevřená spojení související s danou stránkou; ta spojení, která mají ve sloupci uvedeno spdy nebo http/2 jsou načtena přes protokol HTTP/2. V opačném případě vidíte informaci o použití http/1.1 protokolu.

Kontrola HTTP/2 v konzoli Chrome

Kontrola HTTP/2 v konzoli Chrome

Ve Firefoxu najdete informace o HTTP/2 opět v konzoli dostupné přes klávesu F12 (příp. Ctrl+Shift+L na Linuxu). V konzoli vyberte záložku Síť (výběr ostatních můžete zrušit). Poté obnovte otevřenou stránku a v konzoli uvidíte detail otevřených spojení s daným serverem. Údaj HTTP/2.0 indikuje aktivní HTTP/2 spojení; v opačném případě v konzoli uvidíte HTTP/1.1.

Kontrola HTTP/2 v konzoli Firefoxu

Kontrola HTTP/2 v konzoli Firefoxu

U obou prohlížečů je možné ověřit připojení pomocí HTTP/2 též v detailu síťových připojení. Ve Firefoxu uvidíte protokol otevřených spojení v dialogu about:networking. Stačí si toto spojení vložit do adresního řádku. Sloupec SPDY označuje spojení pomocí HTTP/2 a řádky s True jsou aktivní HTTP/2 spojení.

Kontrola HTTP/2 s doplňkem prohlížeče

Pokud nechcete u každého webu chodit do konzole prohlížeče, tak je možné doinstalovat do prohlížeče doplněk, který používání HTTP/2 graficky zobrazí. Pro oba prohlížeče existuje doplněk HTTP/2 and SPDY indicator. Stáhnout ho můžete přímo ve vašem prohlížeči a nabídce doplňků. Na webu s aktivním HTTP/2 doplněk ukáže symbol modrého blesku; pokud naopak není HTTP/2 aktivní, tak není blesk vybarvený.


Kontrola HTTP/2 pomocí doplňku prohlížeče

Ostatní způsoby ověření

Kromě výše uvedených možností existují i jiné možnosti jak ověřit, že web používá HTTP/2. Můžete využít webové kontroly jako HTTP/2 Test. Ten jednoduše ukáže možnost využití HTTP/2 na zadané doméně. 

Máte-li k dispozici terminál, tak můžete HTTP/2 na doméně ověřit jednoduše přes CURL příkazem curl --http2 -I https://www.google.com/. Obdržíte-li chybu Unsupported protocol error, tak je potřeba upgradovat na novější verzi curl s podporou HTTP/2, nebo zkompilovat curl s podporou nového protokolu. Více najdete zde.