Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Fotogalerie Coppermine Gallery

Fotogalerie Coppermine je určena pro všechny, kteří hledají jednoduchou a uživatelsky postavenou aplikaci pro práci s větším možstvím obrázků či dalších multimeditálních souborů. Galerie umožňuje přehledně nastavit mnoho parametrů, umožňuje upload obrázků pomocí prohlížeče (pomocí Flash i bez něj), hodnocení obrázků, komentáře, elektronické pozvánky apod. Má také propracovaný systém uživatelských oprávnění.

Fotogalerie Coppermine má několik předinstalovaných vzhledů - skinů. Nabízí také možnost rozšíření o další doplňky, které usnadňují propojení s jinými diskuzními fóry. Správa fotogalerie je jednoduchá a přehledná.

Pro fotogalerii Coppermine doporučujeme webhostingový program Linux Plus, který nabízí pro Coppermine adekvátní prostředí včetně databáze MySQL.

Další informace získáte na oficiálním webu: http://coppermine-gallery.net/

Coppermine Gallery lze také jednoduše nainstalovat pomocí automatického instalátoru CzechiaApps.

Instalace Coppermine Gallery

Nejprve si stáhněte z oficiálního webu instalační balík fotogalerie Coppermine.

Rozbalte (např. pomocí FTP klienta Total Commander) staženou aplikaci Coppermine do nějakého adresáře ve vašem počítači (např. si vytvořte adresář nazvaný coppermine).

Kopírování souborů

Pomocí FTP klienta (např: Total Commanderu) zkopírujte veškerý obsah z kořenového adresáře rozbalené aplikace Coppermine na FTP server - na doménu, na který chcete aplikaci instalovat.

Pro instalaci fotogalerie Coppermine na naše webhostingy doporučujeme využít webhostingový program Linux Plus, který si můžete v Centru administrace zřídit v "detailu" domény. Pokud chcete fotogalerii Coppermine spustit na doméně, kde již máte jinou webhostingovou variantu, konzultujte prosím e-mailem na admin@zoner.cz změnu varianty, aby mohla být zaručena funkčnost fotogalerie.

Pro fungování fotogalerie Coppermine je třeba mít zřízenou databázi – tuto můžete na detailu služby Linux Plus zřídit ve svém centru administrace kliknutím na „přidat další SQL databázi“. 

Instalace

1) Do webového prohlížeče zadejte název vaší domény a přidejte odkaz na soubor install.php - "nazev-domeny.cz/install.php". Celý proces instalace probíhá v deseti krocích.

2) V první obrazovce potvrdíte licenční podmínky a pokračujete tlačítkem "Let´s Go". Defaultní jazyk je nastaven na češtinu.

Instalace Coppermine Gallery

3) Proběhne kontrola instalačních souborů - pouze pokračujete tlačítkem "Next step".

Instalace Coppermine Gallery

4) Prověří se nastavení oprávnění pro příslušné složky aplikace - v případě korektního výsledku opět pokračujte tlačítkem "Next step".

Instalace Coppermine Gallery

5) Další krok prověří, zda je na serveru k dispozici balíček ImageMagick - galerie však bude funkční v obou případech, takže pouze pokračujte dále tlačítkem "Next step".

Instalace Coppermine Gallery

6) Proběhne otestování zobrazení různých typů obrázků dle přípon - pokračujte opět kliknutím na "Next step" ve spodní části.

Instalace Coppermine Gallery

7) V následujícím kroku doplníte informace o databázi MySQL, kterou je nutné mít vytvořenu předem. U prvního parametru MySQL host prosím doplňte "nazevdatabaze.dbaserver.net" - celý název serveru spolu s názvem databáze obdržíte po zřízení e-mailem a vždy jej naleznete i v "detailu" domény. Po vyplnění názvu databáze a hesla pokračujte dále.

Instalace Coppermine Gallery

8) V dalším kroku se zobrazí Vámi vytvořená databáze, již není nutné tvořit další. Pokračujte tlačítkem "Populate database".

Instalace Coppermine Gallery

9) Dále se vytvoří struktura databáze - pokračujete dalším krokem.

Instalace Coppermine Gallery

10) V předposledním kroku si vytvoříte administrátorský účet pro aplikaci Coppermine Gallery. Doporučujeme uvést platnou e-mailovou adresu pro případné vyžádání zapomenutého hesla. Pokračujte dále.

Instalace Coppermine Gallery

11) Instalaci dokončíte tlačítkem "Finish installation" a můžete si zadat do prohlížeče název své domény. Zobrazí se již základní stránka fotogalerie s možností přihlášení do administrace.

Instalace Coppermine Gallery