Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

E-mailový klient v Mac OS X

Níže si ukážeme, jak nastavit vaši e-mailovou schránku do poštovního klienta v Mac OS X.

Základní nastavení

Pro přidání nového e-mailového účtu v aplikaci E-mail pro Mac OS si v horní liště klikneme na odkaz Mail a poté na odkaz Přidat účet.

Následně vybereme poskytovatele e-mailové služby. Zvolíme Jiný účet mailu a klineme na Pokračovat.

V dalším kroku provedeme samotné nastavení E-mailového účtu. Do formuláře vyplníme následující údaje:

  • Jméno: Tato zadaná položka se projeví, jako jméno odesilatel našich e-mail. V tomto ilustativním případě jsme zvolili jméno Novák
  • E-mailová adresa: Zde uvedeme název naší e-mailové schránky. V tomto ilustrativním případě jsme použili adreesu "novak @ nazev-domeny.cz"
  • Heslo: Do tohoto pole vložíme platné heslo naší e-mailové schránky.

A klineme na tlačítko Přihlásit se

V následujícm kroku jsme vybídnuti k podrobnějšímu nastavení.

Můžeme nastavit:

Typ účtu

  • POP3 - Tento typ účtu stahuje poštu ze serveru přímo do Vašeho počítače. Je tedy vhodný v případě, že Vaše schránka není dostatečně velká, anebo přistupujete k poště pouze z jednoho zařízení
  • IMAP - Tento typ účtu ponechá zprávy na serveru a do klienta stahuje jejich obraz. Je tedy vhodný v případě, že poštu spravujete z vícero zařízení a poštu potřebujete mít neustále k dispozici.

Adresu serverů:

Zde si můžeme nastavit konkrétní adresu serverů pro příchozí i odchozí poštu. Pro správnou funkčnost naší e-mailové schránky zvolíme naásledující:

  • Server pro příchozí poštu:
    • IMAP.ZONER.COM  - pokud máme nastaven tym účtu IMAP
    • POP3.ZONER.COM - pokud máme nastaven typ účtu POP3
  • Server pro odchozí poštu na:
    • SMTP.ZONER.COM

E-mailový klient pro Mac OS sám nastaví zabezpečené připojení pomocí SSL/TLS a není zde nutné nic konkrétně nastavovat.

Poté klikneme na talčítko Přihlásit se pro dokončení nastavení účtu.

Pokud se nám zobrazí toto dialogové okno, tak nastavení e-mailové schránky proběhlo úspěšně. Nastavení tedy již jen potvrdíme kliknutím na tlačítko Hotovo.

Problémy při nastavení a častá chybová hlášení

Níže si uvedeme několik častých problémů při nastavování poštovního klienta pro Mac OS X

Chyba při ověření poštovního účtu

Viz ilustrační obrázek níže:

Totot chybové hlášení se nám může zobrazit při vytváření poštovního účtu a říká nám, že se poštovnímu klientu v Mac OS X nepodařilo spojit se serverem. Příčina může být následující:

  1. Emailová schránka, ke které se připojujete je nedostupná, anebo zrušená - v tomto případě doporučujeme kontaktovat naši zákaznickou podporu
  2. Uřivatelské jméno (e-mailová schránka) a heslo jsou špatně zadány - doporučujeme prověřit, zdali zadáváte všechny přístupové údaje správně a provést případně zadání znovu.

Chyba při přihlášení ke schránce, či při odeslání pošty

Chybové hlášení nás informuje o tom, že aplikace nemohla navázat spojení se serverem. Příčinou může být to, že je poštovní služba na doméně pozastavena, anebo Váš poskytovatel internetového připojení blokuje jeden z portů na kterém je pošta odesílána/stahována. Nejčastěji to bývá právě port 25, který bývá defaultně nastavován u (smtp) serveru pro odchozí poštu. Nejjednodušším řešením v takovém případě bývá provést úpravu nastavení serveru pro odchozí poštu tím, že namísto portu 25 nastavíte port 587. Více o funkci portů a jejich rozdílech naleznete zde.

Chyba při ověření certifikátu

Používání zabezpečeného/šifrovaného  spojení Vašeho poštovního klienta se serverem, dnes patří  ke standardu a je na našich poštovních serverech plně podporováno. Poštovní klient Mozilla Thunerbird tedy předpokládá, že šifrování příchozí a odchozí pošty využíváte.

Toto upozornění se Vám může zobrazit v případě, že zvolíte možnost zabezpečeného/ šifrovaného spojení pomocí STARTLS, anebo SSL/TLS.

Chybové hlášení se zobrazí v případě, že nemáte nastavenu přesnou adresu serveru pro příchozí  a odchozí poštu. Doporučujeme proto prověřit nastavení klienta pro Mac OSx a nastavit následující hodnoty:

  • Server pro příchozí poštu:
    • IMAP.ZONER.COM  - pokud máme nastaven tym účtu IMAP
    • POP3.ZONER.COM - pokud máme nastaven typ účtu POP3
  • Server pro odchozí poštu na:
    • SMTP.ZONER.COM