Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

DNS Dig - výpis zóny

Přes centru administrace lze ověřit, jestli se daný DNS záznam nachází v zóně. Využít lze příkazového nástroje DNS Dig, jenž slouží k získávání DNS záznamů a informací ohledně zadané domény.

1) Výpis zóny v Centru administrace

 

Po přihlášení do zákaznického účtu si otevřete Přehled služeb, buď se zobrazí automaticky po přihlášení, případně stačí v menu nahoře zvolit první položku Přehled služeb. Tam si vyhledáte název příslušné domény a klikněte na ni, tím se otevře její detail. Pokud máte domén více, můžete na obrazovce přehledu služeb využít filtrování. 

 

 

 

  V záložkách nahoře zvolíte DNS manažer a v menu vpravo kliknete na odkaz DNS dig - výpis zóny.

 

Výpis zóny se vám zobrazí pod tabulkou DNS manažera:

 

2) DNS dig mimo naše CA

Pakliže je pro vás zónový soubor příliš komplikovaný, vhodnou alternativou je pak použití jednoho z následujících nástrojů, kde sami přímo zvolíte, jaký typ záznamu si přejete zobrazit:

 DNS dig 3.png

 

 

  

 

  • Máte-li unixový systém, můžete použít dig přímo v jeho termínálu. Podrobnější info a typy dotazů naleznete v jeho dokumentaci.

Obecný dotaz: dig TYP ZÁZNAM
Například: dig A testwebu.com
Obdržíte následující odpověď: testwebu.com. 3599 IN A217.198.114.18 (druhé číslo udává hodnotu TTL záznamu)

Konkrétního DNS serveru se můžete zeptat jeho upřesněním:

dig @ns1.regzone.cz MX czechia.com.

Místo typu A je možno vložit kterýkoli typ DNS záznamu, avšak naše Centrum administrace podporuje pouze typy A, AAAA, CNAME, TXT, MX. Ostatní záznamy, jako např. CAA, zadáváme ručně z naší strany na vyžádání zákazníka na základě autorizovaného požadavku.

  • UPOZORNĚNÍ - pokud použijete nástroj dig mimo naše Centrum administrace, nezobrazí vám bez konkrétního dotazu nastavení domén třetího řádu. Při převodu DNS záznamů na jiné nameservery proto prosím použijte náš výpis a případně jej předejte správci nových jmenných serverů.